NAUČNI SKUP „ŽIVOT I DELO MIRKA BANJEVIĆA“

Nenad 23. мај 2019. 0
NAUČNI SKUP „ŽIVOT I DELO MIRKA BANJEVIĆA“

Galerija Kulturnog centra Paraćin
Četvrtak, 23. maj 2019. u 12 časova
Naučni skup na temu „Život i delo Mirka Banjevića“

Zahvaljujući ideji Prof dr Predraga Jašovića koju su podržali Opština Paraćin, Kulturni centar, KK Mirko Banjević i hotel Petrus, Paraćin je prvi put domaćin Naučnog skupa. Skup na temu Život i delo Mirka Banjevića održaće se 23. maja u Kulturnom centru Paraćin.

Pored velikog broja naučnika skupu će prisustvovati i Veselin Banjević, slikar, sin pesnika Mirka Banjevića, kao i članovi istoimenog Književnog Kluba iz Paraćina. Početak skupa zakazan je za 12 sati.
Na ovu temu Prof.dr Jašović nam je izjavio:
„Ovo je zapravo pomen za pedesetogodišnjicu od Banjevićeve smrti. Obzirom da je KK Mirko Banjević sa tradicijom od preko 40 godina, prirodno je da na adekvatan način proslavi ovu godišnjicu. Zamišljeno je da je to najbolje uraditi preko naučnog skupa o književnom delu ovog pesnika, koji je imao značajnu ulogu, kako u ex jugoslovenskoj književnosti, tako i u nacionalnim književnostima Srbije i Crne gore.

U Crnoj Gori ga neki književni istoričari posmatraju kao avangardnog pesnika, dok u srpskoj književnosti on pripada ekspresionističkoj grupi pesnika i kasnije soc-realističkoj.

U svakom slučaju je svojom poezijom ostavio značajan trag.

Posle naučnog skupa, zamislili smo izložbu Veselina Banjevića, inače sina Mirka Banjevića. Izložba će biti u toku skupa 23. 05. i pesničkog maratona gde će biti okupljeno više desetina pesnika iz desetak gradova.

Maraton se održava 01. juna u Planinarskom domu na Grzi.
Zamišljeno je da svake naredne godine održimo naučni skup povodom jubileja nekog od nacionalnih pisaca.“

Ovo je kulturološki projekat: Petruški književni sabor u okviru kojeg se ostvaruju programi: naučni skup Život i delo Mirka Banjevića, izložba Veselina Banjevića i Pesnički maraton Mirku Banjeviću u pohode.
Izvor: media-ps.rs

Napišite komentar »