Pozorište Paraćin

Pozorište Paraćin

Kao dan osnivanja uzima se 1. oktobar 1926. godine, dan kada je osnovano Prvo diletantsko pozorište grada Paraćina. Grupa Paraćinaca, zaljubljena u “daske koje život znače“, okuplja se oko Desimira Milojkovića – razvodnika sa treće galerije Narodnog pozorišta u Beogradu, učesnika vojničkog pozorišta u Bizerti, vlasnika fabrike bombona u Paraćinu, premijeru Borine ‘‘Koštane“ u režiji Tase Bizetića, a sa Angelinom Popović u glavnoj ulozi.

I tako počinju premijere. Najpre jednočinke: “Dugme“, “Kijavica“, “Muva“, a onda i kompletni komadi: “Zona Zamfirova“, “Sumnjivo lice“, „Kir Janja“… Vreme odmiče, a pozorište postaje potreba…

Od te daleke 1926. godine, pozorište neprekidno radi do danas. Radi sa ljubavlju i mržnjom, sa usponima i padovima, uvek težeći nekom novom obliku izraza, razbijajući ustaljene norme.

Pedesetih godina prerasta u profesionalno, ne samo da bi se podiglo na stepenicu više, već da bi sebi postavilo obavezu kvalitetnijeg umetničkog dometa. Nažalost, taj profesionalni status traje veoma kratko, 3 do 4 godine.

Šesdesetih godina useljava se u novu, svoju tehnički i funkcionalno opremljenu zgradu (kuću). Tih godina razbija formu klasičnog teatra prihvatajući avangardni talas vremena, pa se rađaju projekti Joneska, Pintera, Kenoa ili Sarojana.

Osamdesetih godina se opredeljuje za “politički teatar“ u kome tabu teme iz eminentnih pera srpske drame: Popovića, Selenića, Radovanovića, Kovačevića koje i te kako prijanjaju ukusu paraćinske publike, “Mrešćenje šarana“, “Kus petlić“, “Ruženje naroda iz dva dela“, “Original falsifikata“… U to doba počinje praksa gostovanja profesionalnih glumaca u predstavama paraćinskog pozorišta. Otvorenošću, i za profesionalne i za amaterske, prevazilazi lokalne okvire, funkcioniše ne kao profesionalno ili amatersko, već samo kao “POZORIŠTE“.

Za svoj rad Pozorište Paraćin je nagrađivano mnogim odlikovanjima i priznanjima, a svakako je najveća Vukova nagrada iz oblasti kulture. Od osnivanja do danas je odigralo je 185 premijera i odigralo preko 4000 predstava širom naše zemlje, kao i u inostranstvu. Ogromno bogatstvo Pozorišta Paraćin jeste to što ima svoju zgradu, funkcionalnu sa 360 sedišta što nam omogućuje repertoarski rad.

- DOĐITE U VAŠE OMILJENO POZORIŠTE -

Adresa:
Dr Dragoljuba Jovanovića bb.
Paraćin

Telefon:
035/563-472
035/563-343

mail:  pozoristeparacin@gmail.com