KONCERT TRUBAČKOG ORKESTRA DEJANA LAZAREVIĆA

Nenad 28. јун 2018. 0

Plato u centru Paraćina, četvrtak 28. jun 2018. u 21 čas.
Tradicionalni koncert za Vidovdan / Trubački orkestar Dejana Lazarevića!
Dobrodošli!
Duvački Orkestar Dejana Lazarevića postoji od 2002.godine i od tada ima brojne javne nastupe u zemlji i inostranstvu. Prvi put su nagradjeni godinu dana od osnivanja 2003.godine, Dejan sa svojim orkestrom na Saboru trubaca u Guči dobija Zlatnu trubu. Nakon te, nagrade su se godinu za godinom nizale jedna za drugom. Najznačajnija su:

2003 – Guča: ZLATNA TRUBA
2004 – Zlatibor: ZLATNA TRUBA
2005 – Zlatibor: PRVA TRUBA – Guča: PRVA TRUBA
2006 – Zlatibor: NAJBOLJI ORKESTAR
2007 – Zlatibor: PRVA TRUBA, ZLATNA TRUBA, NAJBOLJI ORKESTAR
- Guča: ZLATNA TRUBA
2008 – Zlatibor: ZLATNA TRUBA – Guča: PRVA TRUBA, ZLATNA TRUBA
- Guča: Proglašen za MAJSTORA TRUBE
- Zaječar: KRALJ TRUBE BALKANA
2009 – Zlatibor: NAJBOLJI ORKESTAR
2010 – Zlatibor: PRVA TRUBA
2011 – Zlatibor: NAJBOLJI ORKESTAR,
- Guča: NAJBOLJI ORKESTAR. NAJBOLJI ORKESTAR SVETA

„Prvi put sam se sreo sa trubom 1996. godine, ali tad sam bio relativno mlad i truba me nije nešto posebno interesovala. Više me zanimalo igranje fudbala s klincima u komšiluku”, počinje svoju priču Dejan. Međutim, aktivno počinje da vežba 1998. godine, kada se, kako kaže, `zagrejao` za muziku. Do danas, tvrdi, nikako da se oslobodi čudjenja jer sve što više svira, što više saznaje, čini mu se da sve manje zna o muzici. „Počeo sam i ne znam kad ću s tim završiti. Čini mi se da ću se s trubom družiti do kraja života”, kaže on. Pripreme za nastup su, ističe, veoma teške i naporne.„Spremamo se po šest meseci. Dosadimo i bogu i narodu jer vežbamo stalno dve stvari koje ćemo svirati na takmičenju. I takmičenje zna biti naporno, ali osećaj pobednika je nešto što mora da se doživi, nakon čega zaboravimo na sve muke”, kaže Dejan.

Interpretacijom naše narodne muzike i izvodjenjem na trubi, orkestar Dejana Lazarevića mamio je aplauze i izvan granica svoje zemlje! Neka od najuspesnijih gostovanja su bila: Italija, Francuska, Rusija, Belgija, Austrija…
Na trubu svi super reaguju. Na naše koncerte dođe i dosta našeg naroda koji živi tamo, ali ima i meštana koji jako dobro prihvate našu svirku. U časovima odmora najbolja truba Guče sluša gotovo sve.„Slušam čak i narodnu muziku, ali tu ne mislim na ‘Grand’. Najviše volim da slušam džez, a kad legnem da spavam volim da pustim ozbiljnu muziku. Jer, muziku ako sviraš onda moraš i da je slušaš. Iz svakog muzičkog pravca možeš da naučiš ponešto. Desi mi se čak da mi truba nakratko dosadi jer to što sviram trubu ne znači da je i slušam”.

„U mom orkestru svi smo drugari, družimo se i privatno, ali kad radimo zna se ko je šef i koga moraju slušati”, kaže i dodaje: „Međutim, o svakoj važnijoj odluci zajedno raspravljamo”. Numeru s kojom se takmiči bira spontano, ali uvek se trudi da nađe nešto što je komplikovano, kako bi žiriju i publici prikazao svoju tehniku i umieće.

Dejan Lazarević se majstorskog pisma domogao pre tri godine ali sa jednakim žarom ulazi na svako takmičenje. Ovog puta potvrdio je da njegov orkestar nije samo najbolji u zapadnoj Srbiji nego i u celoj državi, a, bogami, i na celom svetu, kako je odlučio stručni žiri međunarodnog takmičenja.

Napišite komentar »