Predstava „Drekavac“

kulturni centar 5. април 2012. 0
Predstava „Drekavac“

05.04.2012. četvrtak od 20h Sala Pozorišta Paraćin, Predstava Beogradskog Dramskog Pozorišta „DREKAVAC“

Režija: Milena Pavlović
LICA
Anđelija
Sandra Bugarski;
Dimitrije
Milorad Damjanović;
Nenad
Vladan Milić;
Mirko
Andrija Kuzmanović,
Marina
Ivana Nikolić,
Mo
Milan Čučilović,
Gigi
Dejan Matić Mata,

KONKURS ZA DRAMSKI PRVENAC

Obeležavanje 65. godina od osnivanja, obzirom da je Beogradsko dramsko pozorište repertoarski okrenuto ka savremenoj drami, bio je zgodan povod da se ustanovi godišnji, po formi kod nas jedinstven, Konkurs za dramski prvenac. Čini se da je ovakav poduhvat dobar put da se pomogne osmišljenom i podsticajnom negovanju domaćeg, dramskog teksta.Pobednički tekst prvog Konkursa Beogradskog dramskog pozorišta za dramski prvenac, delo je mlade spisateljice, studentkinje IV godine Dramaturgije na beogradskom FDU. Vispreno i tačno, ona na crnohumorni način, koji spaja svakodnevni i egzistencijalni apsurd, razlaže raspad tako tipične, a tako poremećene uslovima življenja, porodice marginalaca, preispitujući sve moralne i ljudske, privatne i intimne norme ponašanja, tražeći makar tračak svetla u svakidašnjem nam okruženju. Disfunkcionalna porodica u iščašenom vremenu, u kome je poštenje prokaženo, snalaženje po svaku cenu životni credo, obrazovanje nepotrebni balast otkriva koliko iskupljenje zahteva istinske snage, ali i nemogućnost da se – da bi se ostvario ikakav san – ostane čistih ruku. Maja Todorović postavlja vrlo jednostavno pitanje – treba li trpeti i miriti se sa sudbinom ili je uzeti u svoje ruke.

MAŠA STOKIĆ

O DELU

DREKAVAC, je debitantski komad Maje Todorović. Pisana vrlo realistično, s primesama crnog humora, to je priča o iskupljenju i oproštaju.Drama se odvija nadomak Beograda, blizu reke gde Dimitrije, mladić od 24 godine živi sa dva starija brata, Nenadom i Mirkom i majkom Anđelijom koji na organizovan način krijumčare drogu, oružije i cigarete, prikrivajući ga legalnim transportom mesa i mesnih prerađevina. Porodičnu „idilu“ remeti dolazak Marine, devojke koju dovodi Dimitrije, iako niko u porodici pa ni Marina sama ne zna zašto.Simboličan naziv ovog komada DREKAVAC i šta je ono zapravo, najbolje objašnjava replika iz komada:
„ To je malo dlakavo stvorenje koje stalno gazi na svoje krzno i urla mešavinom plača i zavijanja vukova. Ujka mi je pričao da je to duh dečaka koji ne može da nađe mir. Neko treba da mu oprosti.“

REČ REDITELJA

DREKAVAC je savremena melodrama o porodici, odrastanju i ljubavi. Sa svešću o stvarnosti u kojoj živimo, prošlosti koju ne možemo da promenimo i budućnosti na koju možemo da utičemo, glavni junak Dimitrije – čovek modernog doba, nosi mač istine u našoj priči. Dimitrije bira viteštvo kao način borbe. On brani svoju čast, traži svoje mesto pod suncem sa verom u iskupljenje.

cena karte: 300 dinara

Napišite komentar »