Pozorište Paraćin

Pozorište Paraćin

Kao dan osnivanja uzima se 1. oktobar 1926. godine, dan kada je osnovano Prvo diletantsko pozorište grada Paraćina. Grupa Paraćinaca, zaljubljena u “daske koje život znače“, okuplja se oko Desimira Milojkovića – razvodnika sa treće galerije Narodnog pozorišta u Beogradu, učesnika vojničkog pozorišta u Bizerti, vlasnika fabrike bombona u Paraćinu, premijeru Borine ‘‘Koštane“ u režiji Tase Bizetića, a sa Angelinom Popović u glavnoj ulozi.

I tako počinju premijere. Najpre jednočinke: “Dugme“, “Kijavica“, “Muva“, a onda i kompletni komadi: “Zona Zamfirova“, “Sumnjivo lice“, „Kir Janja“… Vreme odmiče, a pozorište postaje potreba…

Od te daleke 1926. godine, pozorište neprekidno radi do danas. Radi sa ljubavlju i mržnjom, sa usponima i padovima, uvek težeći nekom novom obliku izraza, razbijajući ustaljene norme.

Pedesetih godina prerasta u profesionalno, ne samo da bi se podiglo na stepenicu više, već da bi sebi postavilo obavezu kvalitetnijeg umetničkog dometa. Nažalost, taj profesionalni status traje veoma kratko, 3 do 4 godine.

Šesdesetih godina useljava se u novu, svoju tehnički i funkcionalno opremljenu zgradu (kuću). Tih godina razbija formu klasičnog teatra prihvatajući avangardni talas vremena, pa se rađaju projekti Joneska, Pintera, Kenoa ili Sarojana.

Osamdesetih godina se opredeljuje za “politički teatar“ u kome tabu teme iz eminentnih pera srpske drame: Popovića, Selenića, Radovanovića, Kovačevića koje i te kako prijanjaju ukusu paraćinske publike, “Mrešćenje šarana“, “Kus petlić“, “Ruženje naroda iz dva dela“, “Original falsifikata“… U to doba počinje praksa gostovanja profesionalnih glumaca u predstavama paraćinskog pozorišta. Otvorenošću, i za profesionalne i za amaterske, prevazilazi lokalne okvire, funkcioniše ne kao profesionalno ili amatersko, već samo kao “POZORIŠTE“.

  Overview of additional males discussing their viagra sildenafil canada is quite helpful if it’s your connection with getting sildenafil citrate.

   Za svoj rad Pozorište Paraćin je nagrađivano mnogim odlikovanjima i priznanjima, a svakako je najveća Vukova nagrada iz oblasti kulture. Od osnivanja do danas je odigralo je 185 premijera i odigralo preko 4000 predstava širom naše zemlje, kao i u inostranstvu. Ogromno bogatstvo Pozorišta Paraćin jeste to što ima svoju zgradu, funkcionalnu sa 360 sedišta što nam omogućuje repertoarski rad.

   - DOĐITE U VAŠE OMILJENO POZORIŠTE -

   Adresa:
   Dr Dragoljuba Jovanovića bb.
   Paraćin

   Telefon:
   035/563-472
   035/563-343

   mail:  pozoristeparacin@gmail.com