FESTIVAL SLOBODNA ZONA / PROJEKCIJA FILMA „LETO“

Nenad 3. јун 2019. 0
FESTIVAL SLOBODNA ZONA / PROJEKCIJA FILMA „LETO“

Galerija Kulturnog centra,
PONEDELJAk 3. jun 2019. u 20 časova.
Projekcija filma „Leto“. Ulaz slobodan.

13. Turneja filmskog festvala Slobodna zona se organizuje od sredine aprila do kraja juna u preko 50 gradova i mesta u Srbiji. Tokom dva i po meseca publika iz svih krajeva zemlje imaće priliku da potpuno besplatno pogleda najbolje filmove za koje se tokom 14. izdanja festivala Slobodna zona koji je u novembru održan u Beogradu, Novom Sadu i Nišu tražila karta više.

Leto (igr.)

Reditelj: Kirill Serebrennikov
Zemlja: Rusija, Francuska
Godina: 2018.
Trajanje: 126′
Jezik: ruski, engleski
Uloge: Teo Yoo, Irina Starshenbaum, Roman Bilyk

Produkcija: Hype Film, KinoVista
Distribucija: 2i Film
Website: www.facebook.com/Leto-by-Kirill-Serebrennikov-424926011289429/
_____________________________

Svečano otvaranje

Sinopsis
U Lenjingradu 80-ih rok muzika se sluša pred komisijom za cenzuru u strogo kontrolisanim uslovima. Uprkos tome, grupa mladih rokera i pankera i njihovi obožavatelji krišom se okupljaju u stanovima da bi slušali muziku sa Zapada, komponuju i sviraju po malim klubovima za mlade. Tokom jednog toplog leta ranih osamdesetih, Majk, nekrunisani kralj te mini andergraund scene pomaže mladom i talentovanom Viktoru Tsoju da postane zvezda. Kada se Majkova žena Nataša zaljubi u Viktora, nastaje nesvakidašnji ljubavni trougao. Sjajni glumci i fenomenalan soundtrack zvezda sovjetskog roka i panka 80ih dopunjuju Bowie, Dylan, T-Rex, Sex Pistols, Velvet Underground, Led Zeppelin. Kroz nadrealne muzičke scene oni postaju alter ego glavnih junaka. Oni su uzori, simboli, nedosanjan san jedne mladosti bez budućnosti.

O reditelju
Kiril Serebrenikov je rođen 1969. godine u Rostovu na Donu. Diplomirao je fiziku na Državnom univerzitetu u Rostovu 1992. godine. Počev od 1994. režira brojne nastupe u pozorištima u Rostovu. Od 1991. Kiril Serebrenikov postaje televizijski reditelj, a od 1998. je i filmski reditelj. Njegovi najpoznatiji filmovi su: Lasta, Misterije oluje, Goli, Dnevnik jednog ubice, Tata Rostov, Priče pred spavanje, Jurijev dan, Izdaja i (M)učenik, dobitnik glavne nagrade filmskog festivala u Kinotavru i Rimskog filmskog festivala. Serebrenikov je takođe laureat Filmskog festivala Lokarno. Godine 2011. postao je umetnički direktor Studija sedam, koji je član centra Gogolj, mladog kolektiva sastavljenog od bivših studenata Kirila Serebrenikova iz Moskovske škole za umetnost i pozorište.

Festivali i nagrade:
Cannes Film Festival, 2018
San Sebastian Film Festival, 2018
Karlovy Vary International Film Festival, 2018

Napišite komentar »