kockica Home   Istorijat     Izlog     Programi     Arhiva     Kontakt   Lokacija   Ko smo?
2004/05
ARHIVA... - pregled dogadjaja KCP 2005.


A R H I V A
::. 2010. /01
::. 2009. /01
::. 2009. /02
::. 2009. /03
::. 2008. /01
::. 2008. /02
::. 2008. /03
::. 2007. /01
::. 2007. /02
::. 2007. /03
::. 2006. /01
::. 2006. /02
::. 2006. /03
::. 2006. /04
::. 2006. /05
::. 2004. - 2005.
 

28. novembar
Predavanje
Predavanje:Vanredno (van dosadašnjih tematskih ciklusa predavanja), predavanje direktora Instituta za kriminologiju u Beogradu, dr Dobrivoja Radovanovića, na jednu od najaktelnijih tema danas, »Vidovi i nivoi kriminala u Srbiji.«
Trajanje: Jedan sat izlaganjai i sat i trideset minuta diskusije.
Mesto i termin: Sala pozorišta, u ponedeljak 28. nov. , u 19 časova.
01. novembar
Izložba
Izložba mladih likovnih stvaralaca pod nazivom "Mladi – slike i prilike".
Postavka sadrži četrdesetak raznovrsnih radova (od slika u tehnici ulje na platnu do radova primenjene umetnosti) šesnaestoro mladih i neafirmisanih umetnika iz Paraćina (5), Ćuprije (6) i Jagodine (4). Kao primer saradnje u kulturi na predlog Kulturnog centra Paraćin, predviđeno je da ova izložba (postavka) bude osnova (koju je ponudio naš grad), redovnog podsticaja i pružanja prilike prezentacije svojih dela mladim umetnicima iz pomenuta tri grada. Postavka ove izložbe treba nakon našeg grada da bude izložena u Ćupriji i Jagodini. Trajanje: Mesec novembar.
Mesto i termin: galerija kulturnog centra, utorak u 20 časova.
Posećenost: Na otvaranju preko sto posetilaca, a za prvih deset dana novembra izložbu je posetilo oko 200 posetilaca srednjoškolske i osnovno školske omladine.
31. Oktobar
Predavanje
Predavanje, u okviru ciklusa predavanja, na temu: "Mitsko i realno" nakon dr. Divne Vuksanovići dr. Ratka Božovića, treće predavanje održaće dr. psiholog i profesor na Defektološkom fakultetu u Beogradu, Žarko Trebješnin.
Tema samog predavanja je bila "Psihološki aspekt mita i zloupotreba mita". Trajanje: Jedan sat izlaganjai i jedan sat diskusije.
Mesto i termin: galerija kulturnog centra, ponedeljak u 19 čas.
28. Oktobar
Koncert
Koncert (violončelo, viola i violina) kvarteta učenika Škole za muzičke talente uĆupriji. Trajanje: Jedan sat
Mesto i termin: galerija kulturnog centra, petak u 19 čas.
30. Septembar
Predavanje
Drugi, ciklus predavanja ( 4 ) na temu: " Mitsko i realno". Opšti kriterijumi izbora: Aktuelnost teme ciklusa predavanja Izlaganje (četvrto):
Prof. dr. Ratko Božović izlagaće na temu: "Mit, ideologija, tržište". Razlog izbora dogadjaja i autora: Originalno promišljanje teme ciklusa predavanja: "Mitsko i realno" i kompetentnost predavača . O izlagaču: Kulturolog i sociolog prof. dr. Ratko Božović iz Beograda, jedan je od naših najuglednijih stručnjaka iz oblasti socologije kulture.
Vreme: sept. 30. (petak) 2005.godine, u 20/h. Mesto: galerija kulturnog centra.
27. septembar
Izložba
Izložba radova nastalih na jubilarnoj likovnoj kolniji Sisevac, pod nazivom "Pejzaži Grze". Postavka sadrži po tri rada svakog autora od kojh je po jedno delo zaveštano gradu I priključeno zbirci ostalih radova sa kolonija.
Trajanje: Mesec novembar
Mesto i termin: Galerija kulturnog centra, ponedeljak u 20 časova.
28. avgust
Koncert
Opšti kriterijumi izbora: Nedostatak koncerata rok muzike i opredeljenje Kulturnog centra da ovakvim događajima omogući okupljanje mladih u letnjem periodu. Forma i program dogadjaja: Celovečernji koncert benda i rok pevačice Ane Stanić iz Beograda, u trajanju od 120 min. Razlog izbora dogadjaја i autora: Dobre reference izvodjača. O autorima: Poznata pop i rok pevačica muzičari i bend, u okviru domaće rok muzike. Vreme i trajanje: Avgust 28. (nedelja) u 22h, trajanje 120 min. Mesto: Gradski kej, deo iza tehnološke škole.
10. avgust
- 18 avgust
Likovna kolonija
O koloniji: Ovo je jubilarna trideseta likovna kolonija «Sisevac». Zbog želje da se naglasi kontinuitet i značaj ovog likovnog događaja, kao učesnici i gosti na koloniji pozvani su umetnici i osnivači kolonije. Tridesetiogodišnji rad likovne kolonije u Paraćinu, pod nazivom Sisevačka kolonija, ostavio je upečatljiv trag u kulturnom životu grada. Nastala je inicijativom grupe entuzijasta daleke 1975.g. i redovno se održavala u Sisevcu kraj izvorišta reke Crnice. Kolonija je u svom dugom tridesetogodišnjem radu i pored manjih i većih promena u politici i društvu, zadržala svoj prepoznatljiv duh i u likovnom izrazu ostala verna pejzažu. Po tradicionalnosti i starosti druga u zemlji, kolonija, do sada je ugostila preko 200 umetnika i isto toliko radova čine njen fundus, koji se čuva kao zbirka u depou Kulturnog centra. Ideja je da se na ovaj način promoviše grad, radom umetnika oživi jedno vreme i ambijent, a da se istovremeno populariše likovna umetnost i stvore uslovi za jednu modernu galeriju koju sada Paraćin ima. Kolonija je takođe uticala da Paraćin danas ima oko 40 akademskih slikara. Zbog neadekvatnih uslova kolonija je promenila mesto održavanja, ali je nastavila da neguje pejzaž koji uglavnom preovlađuje na radovima nastalih na kolonijama. Učesnici kolonije: mesto: Slobodan Jeremić –Jeremija Pećinci Goran Radovanović. ak. Slikar Beograd Kepić Vladimir, slikar Jagodina Jelena Puceljević, Zaječar Danijela Lilić, Zaječar MaravićBranko, ak. slikar Sombor Đura Pavkov, ak. slikar Vršac Vaso Milekić, mr. slikarstva Vršac Slobodan Stojanović, ak. vajar, učesnik prve kolonije, Paraćin,
7. avgust
Koncert
Celovečernji koncert rok sastava "Sirova koža" iz Beograda u trajanju od 120 min. Rok muzičari izvodili svoje i pesme drugih rok muzičara. Razlog izbora dogadjaја i autora: Dobre reference izvodjača. O autorima: Poznati rok muzičari i bend, u okviru domaće rok muzike Vreme i trajanje: Avgust 7 (nedelja) u 22/h, trajanje 120 min. Mesto: gradski kej, deo iza tehnološke škole.* Odjeci, eho: Povoljni. Prisutno je bilo oko 300 posetilaca.
15. jul
Koncert
Forma i program dogadjaja: Celovečernji koncert dvojice gitarista: Uroša Dojčinovića iz Beograda i Cem-a Duruoz-a (Turska i SAD-e)., u trajanju od 70 min. Umetnici će na originalan način izvoditi muziku Balkana i Mediterana. Razlog izbora dogadjaја i autora: Dobre reference izvodjača. O autorima: Poznati internacionalni umetnici. Vreme i trajanje: Jul, 15.(petak) u 21/h, trajanje 70 min. Mesto: galerija kulturnog centra.
1. jul
Koncert
Nedostatak koncerata rok muzike i opredeljenje Kulturnog centra da ovakvim događajima omogući okupljanje mladih u letnjem periodu. Forma i program dogadjaja: Celovečernji koncert rok sastava "Neverne bebe" iz Beograda, u trajanju od 120 min. Razlog izbora dogadjaја i autora: Dobre reference izvodjača. O autorima: Poznati rok muzičari i bend, u okviru domaće rok muzike Vreme i trajanje: Jul, 1. (petak) u 22/h, trajanje 120 min.
Mesto: gradski kej, deo iza tehnološke škole.
15. jun
Izložba
Izloženo je preko 400 radova od odpadnog materijala, učenika predškolskog, školskog i srednjoškolskog uzrasta, pod nazivom "Dajmo otpadu novi život". Program otvaranja: Pozdravna reč predstavnika, domaćina KCP-a, (3 min.).Otvaranje izložbe od strane predtavnika Eko fonda i podela nagrada u sve tri uzrasne kategorije. Koktel . Razlog izbora dogadjaja i autora: Izložba je posvećena svetkom danu (5. jun) zaštite životne sredine naše planete Vreme: Otvaranje 5.juna, (ponedeljak u 12/h, trajanje 2 sata. Mesto: galerija kulturnog centra.
3. jun
Izložba
Izložene fotografije 20 autora iz raznih gradova naše zemlje. Program otvaranja: Pozdravna reč predstavnika, domaćina KCP-a, (3 min.). Uvodna reč Foto kino kluba iz Paraćina i jednog člana kluba. (5 min.). Otvaranje izložbe od strane predsednika Udruženja fotografa iz Beograda. Koktel. Razlog izbora dogadjaja i autora: U našim i evropskim okvirima dobre reference svih autora čiji će radovi biti izloženi. Mogućnost posetiocima izložbe da steknu uvid u sadašnje trendove umetničke fotografije u pomenutim okvirima. Skoro svi autori s se bave umetničkom fotografijom duži niz godina i priznati su u ovoj oblasti u medjunarodnim okvirima.
31. maj
Predavanje
Drugi, ciklus predavanja ( 4 ) na temu: "Mitsko i realno". Antropolog i esejista Bojan Jovanović iz Niša. Razlog izbora dogadjaja i autora: Originalno promišljanje teme ciklusa predavanja: "Mitsko i realno" i kompetentnost predavača . O izlagaču: Bojan Jovanović iz Niša, esejista i dr. antropologije (doktorirao na temi: Magija u obredima Srba), naučni savetnik Balkanološkog instituta SANU. Vreme: Maj, 31. (utorak) 2005.godine, u 19/h. Mesto: galerija kulturnog centra.
24. maj -
31. maj
Izložba
Izložba "Plakat plakata”, akademskog grafičara i profesora na Filozofsko - likovnom fakultetu, odsek za plakat, u Kragujevcu, Slobodana Štetića. Postavka obuhvata 32 plakata. Program otvaranja: Pozdravna reč predstavnika, domaćina KCP-a, (3 min.). Uvodna reč domaćina. Koktel . Razlog izbora dogadjaja i autora: Pripadanje autora priznatim likovnim stvaraocima u oblastima oprema knjiga i plakata. U radovima, plakatima autora preovladjuju stilizovane forme tipograije i grafike. O autoru: Završio je Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu, grafički odsek, smer oprema knjige, kod prof. Bogdana Kršića. U ovoj oblasti bavi stvaranjem 20 godina.
12. maj -
20. maj
Izložba
Opšti kriterijumi izbora: Popularisanje amaterskih likovnih stvaralaca. Izložba: "In memoriam”, samoukom skulptoru iz Paraćina, Tungošu Ferencu - Feriju. Postavka obuhvata 32 skulptura u drvetu. Program otvaranja: Pozdravna reč predstavnika, domaćina KCP-a, (3 min.). Uvodna reč domaćina. Koktel . Razlog izbora dogadjaja i autora: Pripadanje autora istrajnim samoukim stvaraocima (bavio se umetničkom obradom drveta 15-ak godina). U umetničkom izrazu autora prepoznaje se pesimizam, a u pristupu drvetu, respekt prema zatečenom prirodnom obliku, formi materijala. Po rečima samog autora pesimizam dolazi iz njegovog odnosa prema životu i svetu, a respekt zatečene forme od stava autora da umetničko oblikovanje prirode treba da bude delimična, odnosno ograničena intervencija. O autoru: Živeo je i radio, 52 godine. Pored svih životnih nedaća, istrajno i potpuno iskreno, bavio se vajanjem drveta 15 godina.
27. april -
03. maj
Izložba
Izložba: "Leštijanska”, 35 autora akademaca i amatera. Biće izloženo četrdesetak radova, najviše slika. Program otvaranja: Pozdravna reč predstavnika, domaćina KCP-a, (3 min.). Uvodna reč autorki, (5 min.). Otvaranje izložbe od strane domaćina, predstavnika KCP-a. Koktel . Razlog izbora dogadjaja i autora: Pripadanje autorki mladim stvaraocima i modernim formama umetničkog prikazivanja stvarnosti i osećanja. U umetničkom izrazu umetnice Ane Milosavljević uočavaju se: scene urbane, gradske sredine, apstraktnost, ekspresija, a kod slikarke Tatjane Vasović, pitanje odnosa duše i tela, ljudska figura, likovi Adama i Eve i korišćenje pastelnih (nežnih i svetlih) boja. O autorkama: Obe umetnice su sada na postdiplomskim (magistarskim) studijima.
22. april
Koncert
Opšti kriterijumi izbora: opredeljenje Kulturnog centra da podiže nivo muzičkog ukusa gradjana. Forma i program dogadjaja: Celovečernji koncert violinistkinje Jelene Živković i violončeliste Jelene Ušćumlić, iz Beograda, u trajanju od 60 min. Razlog izbora dogadjaја i autora: Dobre reference izvodjača. Uspešna karijera Pored Vreme i trajanje: april 22. 2005.godine, u 20/h, trajanje 60 min. bez pauze.
Sala pozorišta u Paraćinu.
20. april
Predavanje
Ciklus predavanja ( 4 ) na temu: Umetnost i kič” april 20. Opšti kriterijumi izbora: Aktuelnost teme ciklusa predavanja Izlaganje (četvrto): prof. dr. Divna Vuksanović iz Beograda. Razlog izbora dogadjaja i autora: Originalno promišljanje teme ciklusa predavanja: "Umetnost i kič” i visoka kompetentnost predavača. O izlagaču: dr. Divna Vuksanović, redovni profesor na FDU u Beogradu, za predmet Menadžment u kulturi.
6. april -
22. april
Izložba
Izložba: " Sex i grad ”, akad. grafičarke Ane Milosavljević i akad. slikarke Tatjane Vasović, iz Novog Sada. Biće izloženo tridesetak radova, grafika i slika u formi diptiha. Program otvaranja: Pozdravna reč predstavnika, domaćina KCP-a, (3 min.). Uvodna reč autorki, (5 min.). Otvaranje izložbe od strane domaćina, predstavnika KCP-a. Koktel . Razlog izbora dogadjaja i autora: Pripadanje autorki mladim stvaraocima i modernim formama umetničkog prikazivanja stvarnosti i osećanja. U umetničkom izrazu umetnice Ane Milosavljević uočavaju se: scene urbane, gradske sredine, apstraktnost, ekspresija, a kod slikarke Tatjane Vasović, pitanje odnosa duše i tela, ljudska figura, likovi Adama i Eve i korišćenje pastelnih (nežnih i svetlih) boja. O autorkama: Obe umetnice su sada na postdiplomskim (magistarskim) studijima.
25. mart
Muzičko veče
Celovečernji nastup, (u formi kabarea), poznatog pesnika Duška Trifunovića iz Novog Sada, sa gostom, Brankom Pražićem (vokal i gitara) u trajanju od 75 min. Razlog izbora dogadjaја i autora: Popularnost, prijemčljivost i sadašnja aktuelnost forme kabarea. Potvrđen status pesnika D. Trifunovića na domaćoj poetskoj i muzičkoj sceni.
17. mart
Predavanje
Ciklus predavanja ( 4 ) na temu: "Umetnost i kič” - prof. dr. Sreten Petrović iz Beograda. Razlog izbora dogadjaja i autora: Originalno promišljanje teme ciklusa predavanja: "Umetnost i kič” izloženo u delu samog izlagača: ”Kič kao sudbina”. O izlagaču: Sreten Petrović, redovni profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu, za predmete estetika i kulturologija.
7. mart -
30. mart
Izložba
Izložba: Retrospektivna, samostalna izložba pod nazivom "Moravski larpurlatizam”, akad. vajara i slikara Slobodana Stojanovića – Daneta, iz Paraćina. Radovi koji će biti izloženi su: 35 slika, u tehnici ulje na platnu i šest crteža (akti). Program otvaranja: Pozdravna reč predstavnika, domaćina KCP-a, (3 min.). Uvodna rečautora, (5 min.). Otvaranje izložbe od strane domaćina, predstavnika KCP-a. Koktel. Razlog izbora dogadjaja i autora: Kod autora preovladava u slikarskoj tehnici impresionizam, u umetničkom doživljaju ekspresionizam.
25. februar
Koncert
Celovečernji koncert "Od Mocarta do džeza” , pedagoga i pijaniste Dijane Jovanović iz Beograda, sa gostom koncerta Anom Stefanović (10 godina), u trajanju od 75 min. Razlog izbora dogadjaја i autora: Izuzetne reference izvodjača, završen Konzervatorijum i postdiplomske studije, u Kijevu. Uspešni solo karijera i pedagoški rad (12 godina). O autorima: Pored navedenih referenci, desetogosnji uporedni rad u srednjoj muzickoj skoli "Josip Slavenski” u Beogradui i kontinuirani solistički nastupi sa dobrim kritikama.
Sala muzičke škole u Paraćinu.
17. februar - 4. mart
Izložba
Grupa mladih umetnika, Milan Antonijević (iz Paraćina), Bojan Novaković, (postdiplomac za slikarstvo, iz N.Sada) i Aleksandar Dimitrijević, (postdiplomac za crtež, iz Užica) . Program otvaranja: Pesma slovenačke grupe: Buldožer "Novo vreme” (pet min.). Pozdravna reč predstavnika KCP-a (3 min.) Uvodna reč (Marko Šćepanović ) (5 min.) Koktel.
4. februar
Predavanje
Ciklus predavanja ( 4 ) na temu: "Umetnost i kič” - književnik, Marko Vidojković. Razlog izbora dogadjaја i autora: Jedno posebno (generacijsko), promišljanje teme ciklusa predavanja: "Umetnost i kič” i zbog ovoga davanje prilike mladima u gradu da čuju posmatranje teme od strane generacijski bliskog autoriteta. O izlagaču: Marko Vidojković, književnik iz Beograda, do sada napisao četiri romana (zadnji roman se zove: "Kandže”).
28. januar
Koncert
Humanitarni karakter koncerta, pomoć za postradale u Indoneziji od talasa "Cunami”. Forma i program dogadjaja: Celovečernji koncert KUD-a "Radosav Lazić” iz sela Stubica. Splet igara i pesama iz Srbije – 18 tačaka u trajanju od 75 min. Razlog izbora dogadjaja i autora: Obeležavanje meseca januara kao meseca tradicije i Svetosavlja. O autorima: KUD u usponu sa brojnim nagradama (na lokalnom, okružnom i medjunarodnom nivou) Vreme i trajanje: januar 28. u 20/h, trajanje 75 min. bez pauze.
Sala Pozorišta "Paraćin”.
26. januar
- 11 febraur
Izložba
Opšti kriterijumi izbora: Značaj i značenje ikone (na našim duhovnim prostorima), Forma i program dogadjaja: Izložba, Grupa mladih umetnika, Razlog izbora dogadjaja i autora: Mladi, nedovoljno potvrdjeni umetnici u svetu ikonopisanja i obeležavanje meseca januara kao meseca tradicije i Svetosavlja. O učesnicima: Izložbu postavlja profesor Goran Janićijević (prof. za predmet freskopis), Izlagači su: 35 studenata (diplomirani, apsloventi, studenti treće i četvrte godine) Akademije Srpske Pravoslavne Crkve za umetnost i konzervaciju, (Akademija ima dva smera: konzervatorski i umetnički. Predmeti su: Freskopis, Ikonopis, Mozaik i Vajarstvo.
24. januar
Književno veče
Književno veče, pod nazivom:"Svetosavski pesnički maraton”. Gosti i učesnici su pesnici iz raznih gradova (12-ak). Otvaranje večeri muzičkom numerom ( Svetosavska himna ili horska duhovna muzika) uz kratku uvodnu reč o istorijskom značaju Svetog Save.Pojedinačni nastup svakog pesnika, nakon čega strucan troclan ziri bira najbolju pesmu. Po prvi put je kao prva nagrada dodeljena novčana nagrada (3.500 din.), autoru izabrane pesme e se prva nagrada (u ime Kulturnog centra od strane predstavnika književnog, mesnog kluba "Mirko Banjević”). Razlog izbora dogadjaja i autora: Negovanje tradicije pesništva, na ovim prostorima.
10.12. -
25.12.2004
Izložba Ivana Jovanovića
Jovanović Ivan, rođen je 1974.god. u Beogradu. Od 1984. do 2000.godine živeo je u Kanadi. Diplomirao je na Filmkoj akademiji u Torontu. Bavio se kratkometražnim filmom i radom u pozorištu Pogledajte detaljnije
17.11. - 03.12.2004
Izložba Zorana Ivanovića
Rodjen je 1952. u Vitomirici kod Peći. Srednju umetničku školu završava 1973. u Peći. Studije slikarstva završio je 1981. na FPU u Beogradu u klasi prof. Gradimira Petrovića. Na magistarskim studijama 1983. kod istog prof. Boravio u Parizu 1984. kao stipendistaa fonda "Moša Pijade". Predaje na filološko - umetničkom fakultetu kao docent na predmetu - Večernji akt. Pogledajte detaljnije
 
| | | |