TRIBINA „INTERNET SLUGA ILI NAŠ GOSPODAR?“

Nenad 25. јул 2018. 0
TRIBINA „INTERNET SLUGA ILI NAŠ GOSPODAR?“

Galerija Kulturnog centra Paraćin, sreda 25. jul 2018. u 19 časova

UG „Pokret dostojanstvenih“ u saradnji sa Kulturnim centrom Paraćin u okviru projekta „Da li ubrzani razvoj informacione tehnologije ugrožava naše slobode?“ organizuje  tribinu „Intrenet, sluga ili naš gospodar?“

Drugu polovinu dvadesetog veka karakteriše izuzetno ubrzani razvoj informacione tehnologije, da bi već sa počtkom 21 veka taj ubrzani razvoj indirektno počeo polako ali sigurno sve intenzivnije da narušava slobode savremenog pojedinca.
Naravno da napredak informacionih tehnologija, ima svoju dobru stranu posebno u segmentima lakom pristupu informacija iz svih životnih i naučno-društvenih oblasti, ali kao i svaki napredak civilizacije i ovaj nosi svoje štetne uticaje na čoveka kao savremenog pojedinca.
Internet je po svemu sudeći gospodar 21 veka, bez njega je teško zamisliti aktivan život čovečanstva, komunikaciju, arhiviranje i protok informacija u svim sverama. Mnogo je dobrog doneo internet, a sve sa ciljem lakšeg i efikasnijeg žoivota savremenog pojedinca. Tako bi trebalo da bude, međutim ljudska želja da blagovremo sazna i bude među prvima informisan ili da sam plasira informaciju, internet je uvukla direktno u celodnevnu satnicu savremenog pojedinca, tako da je ogroman broj gotovo 24 sata u internet kontaktu, poslovnom, društvenom ili mešovitom. Pojavom takozvanih društvenih mreža, internet igrica, sve više dece i odraslih ljudi polako ali sigurno realan svet zamenjuju virtuelnim. Imaju na hiljade prijatelja na fejsbuku i tviteru, deca umesto da se igraju na igralištu veći deo dana provode za računarom igrajući igrice itd.
Razvoj informacionih tehnologija, doneo je mnogo dobrog, baš kao i širok pristup medijskog sadržaja u našim životima. Međutim moramo sebi postaviti pitanje da li smo uvek spremni da postavimo granice? Bez tih granica ne možemo biti gospodari svog vremena!
Na tribini dobićemo priliku da učesnicima iste,predstavimo savremene naučne prilaze ovom problemu, uz prisustvo i angažovanje stručnih lica, gospođe Gordane Glavašević i gospodina Gorana Ristića iz oblasti psihijatrije i psihologije.

Napišite komentar »