IZLOŽBA „KALIGRAFIJA“ – ALEKSANDAR STANKOVIĆ

Nenad 9. јул 2021. 0
IZLOŽBA „KALIGRAFIJA“ – ALEKSANDAR STANKOVIĆ

Galerija Kulturnog centra, PETAK 9. JUL 2021. u 19 časova,
izložba „Kaligrafija“ Aleksandra Stankovića.
Aleksandar Stanković je rođen 1975. u Nišu. Završio je srednju školu. Autodidakt. Kaligrafijom se bavi više od deset godina. Pored latinične i ćirilične piše i arapsku kaligrafiju – više stilova.
Učestvovao je na manifestaciji ‘Forum čitalaca’ Aleksinac u sklopu koje je ispisao tridesetak zahvalnica i prigodne tekstove učesnicima. Ispisivao je hadžijske gramate. Autor je logotipa društva umetnika ‘Slava’. Prilikom boravka ambasadora UAE Džume el-Rašida u Nišu, ispisao prigodnu arapsku kaligrafiju kao poklon. Tokom promocije njegove publikacije ‘Rembrant Kamenka Markovića’ u Niškom SKC-u, demonstrirao sve tri vrste krasnopisa. Februara 2018. ekipa RTS emisije ‘Tako stoje stvari’ posetila ga je i snimila reportažu o njegovoj kaligrafiji koja je emitovana 13.3.2018. Član udruženja likovnih umetnika Niša. Autor je više izložbenih plakata. Autor je plakata za udruzenje stvaralaca u kulturi ’Zavičaj’ .Njegov kaligrafski rad ‘Molitva’ se čuva u manastiru sv. Stefan u Lipovcu kao i njegova 3 rada koja se cuvaju u Hilandaru. Autor je rada ‘Svetosavlje’ u sklopu humanitarne akcije za školu Bubanj. Autor je publikacije ‘Rembrant Kamenka Markovića’. Odrzao predavanje o arapskoj kaligrafiji u domu omladine Beograd 2019.
Radovi su mu objavljivani u publikaciji ‘Sjaj Lune’ i časopisu ‘Pogledi’(br. 9 str. 109-114). Govori engleski i arapski jezik.

Napišite komentar »