SLOBODNA ZONA turneja filmskog festivala 23.24.25. jun

kulturni centar 23. jun 2014. 0
SLOBODNA ZONA turneja filmskog festivala 23.24.25. jun

Od ponedeljaka 23. juna do srede 25.juna  od 20 časova – Galerija kulturnog centra, MEDISKI SPONZOR „TV KANAL M“

Turneja filmskog festivala SLOBODNA ZONA

PONEDELJAK 23. JUN projekcija filma 

- PERVERZNJAKOV VODIČ KROZ IDEOLOGIJU - (dokumetarni)
r. Sofi Fajns
Velika Britanija/Irska, 2012, 136’
jezik: engleski
titlovi: srpski

SINOPSIS

Rediteljka Sofi Fajns i super zvezda teorije kulture Slavoj Žižek su se prvo uhvatili u koštac sa filmovima, a sada koriste ono šta gledamo kako bi nam objasnili ono šta mislimo. Interpretirajući pokretne slike kako bi se predstavilo fantastično putovanje u san koji oblikuje naš zajednički sistem vrednosti i običaja, nastavak ovog filmskog eseja iznova filozofskog vunderkinda  stavlja pred filmove, a ponekad i njega samog stavlja u njih.

Moje pesme, moji snovi; Ralje;Taksista i Mračni vitez su filmovi koji dobijaju pervertirani tretman u Žižekovom psihoanalitičkom pristupu koji veoma lako može da promeni način na koji razumete vaše omiljene filmove. Iako ste već pripremljeni na izazov, stimulaciju i šok, pre svega budite spremni na vrhunsku zabavu.

O REDITELJKI

Sofi Fajns je rođena u Safolku u Engleskoj, a studirala je na Čelsi koledžu za umetnost i dizajn na Univerzitetu umetnosti u Londonu. Radila je, za reditelja Pitera Grinaveja,  kao menadžer za pronalaženje lokacija za snimanje pre nego što je počela da režira dugometražne dokumentarne filmove: Obnavljanje ulice Huver (2002), Perverznjakov vodič kroz filmove(2006) i Nad vašim gradovima trava raste (2010). Perverznjakov vodič kroz ideologiju (2012) je njen najnoviji dokumentarac.

FESTIVALI I NAGRADE

Međunarodni filmski festival u Torontu, 2012
Međunarodni filmski festival u Roterdamu, 2013
Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima, 2013.

REČ KRITIKE

„Rok zvezda među intelektualcima Slavoj Žižek daje nam još jednu lekciju punu akcije o istoriji filma i marksističke dijalektike u filmu Perverznjakov vodič kroz ideologiju, fascinantnu i često smešnu demonstraciju neverovatno pronicljive sposobnosti ovog slovenačkog filozofa, da  okrene naopačke, kako filmove tako i opšte prihvaćene ideje o njima.“, Džordan Mincer, Holivud Reporter

DISTRIBUCIJA

International Sales: Doc & Film International

UTORAK 24. JUN OD 20,oo časova

- DUH 45-te - (dokumetarni)
r. Ken Louč
Velika Britanija, 2013, 94’
jezik: engleski
titl: srpski

SINOPSIS:

Godina 1945. je bila ključna u britanskoj istoriji. Jedinstvo koje je vodilo Britaniju kroz rat, zajedno sa gorkim uspomenama na međuratne godine, dovodi do vizije boljeg društva. Većina se nadala da će taj Duh vremena biti čuvar britanskog naroda. Reditelj Ken Louč je koristio snimke britanskih regionalnih i nacionalnih arhiva, uključujući zvučne zapise i savremene intervjue, da bi stvorio bogat društveni i politički narativ. Ovaj film teži da rasvetli i proslavi period jedinstvenog  duha zajedništva u Velikoj Britaniji koji, uprkos udarcima koje trpi dugi niz godina, još uvek može biti revitalizovan.

O REDITELJU

Ken Louč je jedan od najznačajnijih britanskih režisera. Rođen je 1936. godine, a karijeru je započeo na televiziji tokom 60-ih godina prošlog veka, režirajući epizode britanske policijske drame Z-Automobili, a zatim i televizijsku dramu Keti, vrati se kući (1966) kojom je na neki način bio revolucionaran, jer se uhvatio u koštac sa percepcijom beskućništva i nezaposlenosti. Nakon toga se posvetio pravljenju filmova, a među njegovim prvim filmovima bili su Sirota krava (1967) i Kes (1970). Često ga opisuju kao politički angažovanog režisera. Njegov film Zemlja i sloboda(1995) je o britanskom komunisti koji se bori na strani republikanaca u španskom građanskom ratu. Film Vetar koji njiše ječam (2006) prvenstveno tematizuje Irski rat za nezavisnost, ali i Irski građanski rat.

Njegovo filmsko stvaralaštvo je pre svega realistično; ono teži da da glas običnim ljudima i njihovoj svakodnevici.

FESTIVALI I NAGRADE:

Međunarodni filmski festival u Berlinu, 2013.
Međunarodni filmski festival u Šefildu, 2013.
Međunarodni filmski festival u Melburnu, 2013.

REČ KRITIKE

 „Nostalgični omaž rađanju dobrotvorne države i duh Beveridža salutira našem dobu sirovosti.“, Piter Bredšo, Gardijan

 SREDA 25.JUN OD 20,oo časova 

- Sutra -(dokumentarni)
r. Andrej Grijacev
Rusija, 2012, 90’
jezik : ruski
titlovi : srpski, engleski

SINOPSIS

Ovo je priča o najupečatljivijem fenomenu u savremenoj Ruskoj umetnosti, umetničkoj koloniji Vojna. Njeni osnivači, Vor (lopov) i Koza vode tajni život, odgajajući pritom jednogodišnjeg sina Kaspera i vodeći umetničke akcije koje su na granici između umetnosti i zločina. Njihove hrabre političke poruke dirnuće svakog. Oni žive u sadašnjosti – od danas do sutra,  ali se nadaju da će promeniti svet u budućnosti.

O REDITELJU

Andrej Grijacev je rođen u Moskvi 1982. godine. Profesionalni je sportista i kao umetnički klizač učestvovao je na brojnim svetskim i evropskim prvenstvima. Diplomirao je na Državnom ruskom univerzitetu za fizičku kulturu, na Prvoj nacionalnoj školi za televiziju,  a pohađao je i radionicu Andreja Gerasimova i Andreja Dobrovolskog  za scenariste i reditelje. Radio je kao baletski igrač u moskovskom pozorištu Igor Bobrin specijaliziranom za minijature na ledu, ali i kao direktor fotografije i programski urednik u pozorištu čuvenog  Jurija Ljubimova u Taganaki.

Nominovan je za Nika nagradu Nacionalne akademije za filmsku umetnost i nauku Rusije (2011.)
Dobitnik više od 10 značajnih nagrada na raznim evropskim festivalima dokumentarnog filma.

FESTIVALI I NAGRADE

Međunarodni filmski festival u Berlinu, 2012.
Nagrada Amnesti Internešnala, Međunarodni filmski festival u Kopenhagenu – CPH:DOX, 2012.
Međunarodni filmski festival u Amsterdamu – IDFA, 2012.

REČ KRITIKE

„Niskobudžetni ruski debi na zabavan način dokumentuje i slavi moskovske anarhističke umetnike“, Nil Jang, Holivud Reporter

Napišite komentar »