PROJEKCIJA FILMA „DAN OSLOBOĐENJA“ – FESTIVAL SLOBODNA ZONA

Nenad 5. jun 2018. 0
PROJEKCIJA FILMA „DAN OSLOBOĐENJA“ – FESTIVAL SLOBODNA ZONA

Galerja Kulturnog centra Paraćin, utorak 5. jun 2018. u 20 časova.

Projekcija dokumentarnog filma „Dan oslobođenja“.

Ulaz slobodan.

Filmski festival Slobodna Zona ponovo kreće na svoju Turneju po gradovima u Srbiji.

Tri najbolja dokumentarna filma sa njihovog 13. festivalskog programa, održanog od 1. do 6. novembra 2017. u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora festivala, biće prikazani i u Paraćinu u saradnji sa lokalnim nevladinim organizacijama i kulturnim centrima.

Dan oslobođenja (dok.)

Reditelj: Morten Traavik, Uģis Olte
Zemlja: Latvia, Norveška, Slovenija
Godina: 2016
Trajanje: 100’
Jezik: engleski
Uloge: Milan Fras, Janez Gabrič, Luka Jamnik, Rok Lopatič, Ivan Novak, Mina Špiler
Website: www.liberationday.film
_____________________________

Međunarodna selekcija
Svečano otvaranje

Sinopsis
Pod ljubaznim ali čvrstim smernicama starog fana koji je postao režiser i kulturni diplomata, i na iznenađenje celog sveta, kultni bend Lajbah iz bivše Jugoslavije postao je prva strana rok grupa koja je nastupala u državi-tvrđavi Severnoj Koreji. Suočen sa strogom ideologijom i kulturološkim razlikama, bend se bori da svoje pesme probije kroz iglene uši cenzure, pre nego što dospe do publike koja nikada ranije nije imala priliku da čuje alternativni rok-en-rol. U međuvremenu, propagandni zvučnici su postavljeni na granicu između dve Koreje i najavljeno je odbrojavanje do početka rata. Brda su živa…uz zvuk muzike.

O rediteljima
Morten Travik je norveški reditelj i umetnik koji radi širom sveta na širokom spektru umetničkih žanrova. Budući da je školovan za pozorišnog reditelja u Rusiji i Švedskoj, doživljaj sveta kao pozorišne scene i identiteta kao pozorišne uloge nikada u potpunosti ne izostaju iz njegovih radova, kao i karakteristično zabašurena linija razgraničenja između umetnosti, aktivizma i socijalnih pitanja.
Ugis Olte je litvanski reditelj/scenarista koji voli da u suočavanje sa ozbiljnim temama unosi elemente igre. Sa osećajem muzičara i uverenjem da snovi, mitovi i bajke mogu biti korisna oruđa za pripovedanje bilo koje aktuelne priče, stvorio je veliki broj originalnih TV formata, muzičkih videa, reklama, kao i tri kratkometražna fikcijska filma (Crvena mrlja, KK2678 i Kralj divljih stvari). Njegovo pregalaštvo u oblasti dokumentarnog filma proizvelo je tri filma – Zaglavljen u Stikinu, Dupli vanzemaljci i Dan oslobođenja.

Festivali i nagrade
IDFA filmski festival Amsterdam, 2016
Ljubljana internacionalni festival dokumentarnog filma, 2017
DocAviv internacionalni filmski festival, 2017
Geteborg Film Festival, 2017
Skoplje Film Festival, 2017

 

 

Napišite komentar »