PREDSTAVA „SIRENA I VIKTORIJA“

Nenad 28. april 2017. 0
PREDSTAVA „SIRENA I VIKTORIJA“

Pozorište Paraćin, petak 28. april 2017. u 20 časova.

Predstava „Sirena i Viktorija“.

Cena karte 500 dinara. Telefon blagajne 563 343.

Predstava „Sirena i Viktorija“ Aleksandra Galina, u režiji Radoslava Raleta Milenkovića, je urnebesna komedija zabune u kojoj, uz Milenkovića, igraju Milena Pavlović i Tatjana. Komad govori o novopečenoj bogatašici Sireni (Tatjana Kecman) koja svojoj razvedenoj drugarici i profesorki engleskog Viktoriji (Milena Pavlović) naručuje Pastuva koji „ispunjava sve seksualne fantazije“. Međutim, pogreši broj i umesto seksualnog predatora u stan im stiže vremešni astronom Konstantin (Rale Milenković) koji, da bi preživeo, radi po kućama kao stilista-kinolog…

Dve žene, da nije svih tih bizarnih igara u tranzicionim društvima, možda i ne bi bile prijateljice. Viktorija je doktorka nauka, ali se njeno znanje ne ceni i kroz predstavu će više puta napomenuti da „nije vreme za nauku“. Nju je i ostavio i muž jer je, po promeni društvenog uređenja iz socijalističkog u kapitalističkog, odlučio da „ne želi više da tavori i želi da živi“, počeo da se provodi i našao mlađu ženu.

Za razliku od delikatne i osetljive Viktorije, koja voli poeziju i izdržava se držeći časove jezika, Sirena je pragmatična i preduzimljiva i razvija biznis trgujući nekretninama.

Na sve to dolazi Konstantin, u briljantnom Milenkovićevom izvođenju, astronom koji je otkrio zvezdu, ali živi od toga što po stanovima šiša pse. Svo troje, svako na svoj način, kroz niz komičnih nesporazuma, iza smeha, suočava se sa jednom od osnovnih ljudskih potreba: za ljubavlju.

Autor komada Aleksandar Galin, jedan od najznačajnijih predstavnika savremenog dramskog toka u Rusiji posvećenog sudbini čoveka u nikad završenom „procesu tranzicije“, kroz obilje komičnih situacija progovara i o ne samo materijalnoj, nego i o moralnoj bedi, a u osnovi njegovih komada duboko je plemeniti pogled kojim uspeva da u svakodnevnim situacijama otkrije nedoumice i nemoći likova, odnosno ljudi i društva u kojem živimo. Takve su teme, domaćoj publici prepoznatljive i bliske.

Napišite komentar »