PREDSTAVA „PRIMADONE“

Nenad 22. oktobar 2016. 0
PREDSTAVA „PRIMADONE“

Pozorište Paraćin,subota,22. oktobar 2016. u 20 časova.

Pozorišna predstava „Primadone“ Kart Blanš teatra iz Zemuna.

Igraju:Tanja Bošković i Rada Đuričin.

Cena karte 500 dinara.Telefon blagajne 563 472.

Komad, inspirisan dramskim delom “El cerco de Leningrado” (Opsada Lenjingrada) savremenog španskog pisca Sinestere, koji je dramaturški adaptirao i obradio Irfan Mensur.

Dve žene, dve glumice, dve primadone. Žive u napuštenom pozorištu s nadom da će ga sačuvati od rušenja. Volele su istog čoveka, direktora, glavnog glumca i režisera tog pozorišta. Jedna mu je bila žena, a druga ljubavnica. Umesto antagonizma, dve žene pokazuju da imaju blizak odnos, pre svega na osnovu njihovog prividnog međusobnog rivalstva, ali i ljubavi prema pozorištu i glumačkom pozivu.

Rada Đuričin kao udovica, Dara i Tanja Bošković kao ljubavnica, Milena, grade ovu, u isto vreme, duhovitu i tragikomičnu priču, o starom, sentimentalnom rivalstvu, o ljubavi i nadi, o snovima i javi, o promeni, o pobedi…Značajan segment predstave su pesme koje izvode ove dve primadone našeg pozorišta, za koje je originalnu muziku uradio Aleksandar Sanja Ilić, dok je Mensur autor tekstova.

Nakon monodrame „Glumac, kaži nešto smešno“, Mensur kao dramaturg i reditelj, ponovo ispituje mesto pozorišne umetnosti u kulturi danas. Ako je pozorište ogledalo društva, kakvo smo mi društvo danas? “Kanap i štap” je večiti problem pozorišta, ali da li je to i suštinska nevolja ove umetnosti? “Primadone” je komad o otkrivanju i samospoznaji problema koji muče pozorišne stvaraoce, o primitivizmu, o opstanku i bespoštednoj borbi u kojoj su jedno merilo što veći procenti, kalkulacije, rejtinzi…

Napišite komentar »