PREDSTAVA „AVETI“

Nenad 22. март 2017. 0
PREDSTAVA „AVETI“

Pozorište Paraćin, sreda 22. mart 2017. u 20 časova.

Predstava „AVETI“.

Cena karte 700 dinara. Telefon blagajne 563 343.

U predstavi igraju Mirjana Karanović, Branko Cvejić, Slobodan Beštić, Milan Marić i Jovana Gavrilović, a autorski tim predstave čine: Andrej Nosov (reditelj), Vuk Bošković (dramaturg), Janko Dimitrijević (producent), Mirna Ler (scenografkinja), Lejla Hodžić (kostimografkinja), Nikola Tomašević (scenski pokret), Dragan Đurković (dizajner svetla) i Dušan Pavlović (sufler).

Predstava „Aveti“ nastala je u koprodukciji „Hartefakt fonda“, Festivala Grad Teatar – Budva, MESS festivala iz Sarajeva i Bitef teatra iz Beograda, uz podršku Ovation BBDO.

Reč je o novom čitanju hvaljene Ibzenove drame koja se bavi institucijom braka, palanačkim navikama i pozicijom još uvek potlačene žene u građanskom društvu.

Komad slavnog norveškog pisca, napisan 1881, a premijerno izveden godinu dana kasnije, prati udovicu Helenu Alving (Mirjana Karanović) u nameri da sirotište koje je podigla posveti uspomeni na svog preminulog supruga. Ipak, kako će se ispostaviti, njen suprug bio je daleko od časnog i čestitog čoveka vrednog divljenja, a njen brak sakriva brojne tajne.

- Licemerje je danas jedna od društvenih vrednosti koja je pažljivo uzgajana i promovisana kao vrednost ili kao vrlina koja je potrebna i opravdana. U takvoj sredini, postavlja se pitanje da li individualac može da se oseća kao da ima dom, odnosno da pripada svojoj okolini – smatra reditelj Andrej Nosov.

„Aveti“ istražuju i prikazuju najintimnije emocije likova koje nastaju kao posledica interakcije sa društvom koje je nezainteresovano za njih.

-Mi nismo prethodnim predstavama po svaku scenu hteli da stvorimo „alternativu“ mejnstrimu srpskog pozorišta, ali svakako jesmo pokušali da u svom radu prikažemo i pokažemo ono što se nas tiče i ono čega mislimo da nema dovoljno u domaćim pozorištima. Bez laži, bez glumačkih, rediteljskih i spisateljskih „bravura“ koje su same sebi poenta, bez stvaranja spektakla po svaku cenu, bez jeftinih fora baziranih na standardu da je psovka jednako smeh – navodi dramaturg Vuk Bošković.

Predstava je postavljena u minimalističkom salonu u kome se tokom jednog dana rešavaju pitanja vezana za prošlost i budućnost ljudi iz građanske klase koja je mnogo htela, a malo postigla.

 

Napišite komentar »