IZLOŽBA SLIKA RADOVANA STANOJEVIĆA

Nenad 19. септембар 2017. 0
IZLOŽBA SLIKA RADOVANA STANOJEVIĆA

Galerija Kulturnog centra Paraćin, utorak 19. septembar 2017. u 19 časova.

Otvaranje izložbe „Ulični hodač“ Radovana Stanojevića.

Radovan Stanojevic je rodjen  u Nišu 1974. god.
Fakultet likovne umetnosti završio u Beogradu.
Clan je ULUS-a.
Radovan Stanojevic je umetnik koji formira osoben izraz na bazi  istraživanja  unutrašnjih duhovnih stanja kroz  proucavanje strukture slikarske materije kao  i  bojenih odnosa toplo-hladno. Posedujuci  svežinu u izrazu snažnim gestom i gustim nanosima boja sasvim spontano gradi ciste slikarske zapise prateci vlastita psihološka kretanja. Prenoseci  složene unutrašnje impulse na platno  ukazuje na svu složenost procesa  koji se odvija pred našim ocima.

Spontanost i sugstivnost  izraza postiže  sigurnim, hitrim  potezima cetke dok svetlost dopire iz pozadine doprinoseci što snažnijoj dramatizaciji . Iz njegovih radova u celini izbija iskonska, neobuzdana energija koja traje neprekidno pronalazeci nove nevidljive dimenzije. Otkrivajuci tajne slikarske materije Stanojevic istovremeno nastoji da otkrije i materiju sveta sledeci svoja nadahnuca spontano i trenutno.

Za razliku od gotovo agresivne strukture njegovog platna koja se tokom citavih serija ne menja, kada je kolorit u pitanju, on doživljava transformacije tako da u jednom periodu postaje zagasit, gotovo monohroman, bez snažnih kontrasta, da bi u sledecoj seriji ponovo pojacao kontraste akcentima crvene i žute boje. Slažuci  guste slojeve materije u misticne znake koji su upuceni na  unutrašnje kretanje  Stanojevic formira vlastitu ikonografiju koja se ponavlja  sa neznatnim varijacijama.

Opredeljujuci se za lirsku apstrakciju u celini kao sredstvo u pronalaženju nove stvarnosti,  neogranicene vremenom i dimenzijama,  stvara vlastite iracionalne duhovne prostore. Pronalazeci nove,  vitalisticke snage slike procišcenim likovnim sredstvima zasnovanim na višim duhovnim relacijama, Radovan Stanojevic  intuitivno  gradi  vlastiti slikarski rukopis ukljucujuci se tiho i nenametljivo u likovni život  našeg grada.

Radmila Kostic, viši kustos Galerije savremene likovne umetnosti

Napišite komentar »