IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „DEVEDESETE“ / IMRE SABO

Nenad 24. мај 2019. 0
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „DEVEDESETE“ / IMRE SABO

Galerija Kulturnog centra Paraćin,
PETAK, 24. maj 2019. u 19 časova.
Otvaranje izložbe fotografija „Devedesete“ Imre Sabo.
Ulaz slobodan. imreszabo.com

Fotografije Imreta Szaba obeležile su najteže i najtmurnije momente devedesetih. „Kuća na prodaju“, Miloševićev preteći prst sa Kosova, možda najčuvenija fotografija lidera SRS Vojislava Šešlja sa puškom u rukama i četničkom kapom na glavi, samo su neki od radova ovog novinskog fotografa koji su ga proslavili.

„Devedesete“ je naziv izložbe Szaboovih fotografija iz ovog perioda. Na 40 fotografija zabeležena je ratna decenija – ratišta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji, kao i paralelni događaji iz Beograda.
Rođen je u Mokrinu 1956. godine. Fotografije izlaže od 1974. godine i do sada je učestvovao na preko 200 izložbi, u zemlji i inostranstvu, na kojima je dobio više nagrada i priznanja. Od 1980. godine se profesionalno bavi fotografijom kao novinski fotograf u redakcijama „Ilustrovane Politike“, dnevnim listovima „Politika“ i „Danas“, nedeljnicima „Intervju“, „Nin“ i „Blic News“, kao i u agenciji „Fonet“, a od 1995. godine samostalno se bavi primenjenom fotografijom. Fotografije su mu objavljivane u mnogim značajnijim svetskim magazinima („Stern“, „Focus“, „Spiegel“, „Mond“, „Lexpress“, „Time“, „Newsweek“, „Herald Tribune“, „Le Nouvell Observateur“…) i većini jugoslovenskih novina, kao i u više monografija, kataloga i publikacija. Član je ULUPUDS od 1985. godine. Radio je i kao urednik fotografije magazina „Status“ u Beogradu. Danas živi i radi kao samostalni umetnik u Beogradu.

Napišite komentar »