GALA KONCERT „SVETSKI MUZIČKI BISERI“ JADRANKE JOVANOVIĆ

Nenad 23. novembar 2018. 0
GALA KONCERT  „SVETSKI MUZIČKI BISERI“ JADRANKE JOVANOVIĆ

Gala koncert „Svetski muzički biseri“ Jadranke Jovanović

Pozorište Paraćin, PETAK 23. novembar 2018.  u 20 časova!

Cena karte 500 dinara. Telefon blagajne 563 343.

Primadona Jadranka Jovanović – mecosopran

Pijanista Nada Matijević

Organizator: Kulturni centar Paraćin

Jadranka Jovanović (Beograd, 8. januar 1958) je srpska operska primadona, mecosopran, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, jedna od najpopularnijih umetnica u klasičnoj muzici u Srbiji sa velikim međunarodnim ugledom i karijerom.

Diplomirala je dva odseka, na Katedri za muzičku teoriju i Katedri za solo pevanje, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Slobodana Turlakova. Magistrirala je solo pevanje.

Debi u Beogradskoj operi bila je Rozina u Seviljskom berberinu 1981. godine. Prvi internacionalni angažman imala je u milanskoj Skali (1984—1985).

Gostovala je na operskim scenama Italije (Firenca, Rim, Pezaro, Bergamo, Trst, Kaljari, Trapani), Španije (Teatar Liseo, Barselona), Francuske (Bordo, Nim, Ruan), Brazila (Rio de Žaneiro, Sao Paulo), Meksika (Meksiko Siti, Gvadalahara), Japana (Tokio, Nagoja), Portugala (Lisabon), Irske (Dablin), Engleske (London)…

Učestvovala je na Festivalu Donicetija u Bergamu, festivalu operete u Trstu i dr.

Veliki uspeh je ostvarila u Verdijevom Don Karlosu (Eboli) u Palm Biču (1999.), pod dirigentskom palicom Atona Guadanja. U sezoni 2001-2002. nastupila je uz Praški simfonijski orkestar u Bedžih Smetana Holu, na božićnom koncertu. Uz nju su nastupili i tenor Peter Dvorski i bariton Dalibor Jenis.

2013 godine bila je na turneji u Americi i održala koncerte u Karnegi holu i Kenedi centru.

Napišite komentar »