FESTIVAL SLOBODNA ZONA / PROJEKCIJA FILMA „SRBENKA“

Nenad 5. јун 2019. 0
FESTIVAL SLOBODNA ZONA / PROJEKCIJA FILMA „SRBENKA“

Galerija Kulturnog centra,
SREDA 5. jun 2019. u 20 časova.
Projekcija filma „Leto“. Ulaz slobodan.
13. Turneja filmskog festvala Slobodna zona se organizuje od sredine aprila do kraja juna u preko 50 gradova i mesta u Srbiji. Tokom dva i po meseca publika iz svih krajeva zemlje imaće priliku da potpuno besplatno pogleda najbolje filmove za koje se tokom 14. izdanja festivala Slobodna zona koji je u novembru održan u Beogradu, Novom Sadu i Nišu tražila karta više.

 

Srbenka (dok.)

Reditelj: Nebojša Slijepčević
Zemlja: Hrvatska
Godina: 2018.
Trajanje: 72’
Jezik: hrvatski
Uloge: –

Produckcija: ReStart
Distribucija: ReStart
Website: www.restarted.hr/en/movies.php?recordID=163
_____________________________

Gost selektor predstavlja
Regionalna selekcija

Sinopsis
U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti. Četvrt veka kasnije reditelj Oliver Frljić režira pozorišnu predstavu o tom slučaju. Probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da se rat nikada nije završio.

O reditelju
Nebojša Slijepčević je rođen u Zagrebu 1973. godine. Diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu. Autor je 35 epizoda dokumentarne TV-serije Direkt u produkciji Fade Ina. Za epizodu Bez tate osvojio je nagradu za najbolji scenario na Danima hrvatskog filma i Nagradu publike na ZagrebDoxu. Njegov dokumentarni film Za 4 godine nagrađen je na filmskim festivalima u Sarajevu i Veroni, a dokumentarna emisija City Folk prikazana je na desetak evropskih televizija. 2009. godine režirao je segment igranog omnibusa Zagrebačke priče, a 2011. režira svoj prvi animirani film Pas/zec. Godine 2013. režirao je dokumentarnu komediju o ljubavnim odnosima u 21. veku Gangster te voli koja je osvojila brojne nagrade u Hrvatskoj i u svetu.

Festivali i nagrade:

Doc Alliance Award 2018
Srce Sarajeva i Nagrada publike, Sarajevo Film Festival 2018
Buyens-Chagoll, Visions du Reel 2018
Special mention, Motovun Film Festival 2018
Chicago International Film Festival 2018

Napišite komentar »