13. TURNEJA FILMSKOG FESTIVALA „SLOBODNA ZONA“

Nenad 3. јун 2019. 0
13. TURNEJA FILMSKOG FESTIVALA „SLOBODNA ZONA“

Galerija Kulturnog centra Paraćin,

3. 4. 5. jun 2019.  (ponedeljak, utorak, sreda) u 20 časova.

13. Turneja filmskog festivala „Slobodna zona“!

Ulaz za sve projekcije je slobodan.

PONEDELJAK 3. jun 2019. u 20 časova / Projekcija igranog filma „Leto“

UTORAK 4. jun 2019. u 20 časova / Projekcija dokumentarnog filma „BERGMAN – godina života“

SREDA  5.jun u 20 časova / Projekcija dokumentarnog filma „Srbenka“

Predvodnik ovogodišnjeg izbora, koji će tokom aprila, maja i juna obići Srbiju, je film Leto koji je svečano otvorio novembarski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U pitanju je igrano ostvarenje o ruskom novom talasu koje oslikava ljubav, bunt i rokenrol u Lenjingradu osamdesetih.

Na repertoaru će se naći i švedski dokumentarac Bergman: godina života, o godini kada je Ingmar Bergman, jedan od najvećih i najgenijalnih reditelja svih vremena bio u zamahu svoje karijere i snimio dva remek dela, režirao četiri pozorisna komada i vodio buran ljubavni život.

Neizostavan deo programa Turneje svakako je film Srbenka koji je u Kanu proglašen dokumentarcem godine i koji je osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. Reditelj Nebojša Slijepčević kroz svoje filmsko ostvarenje prati predstavu Aleksandra Zec, kontroverznog hrvatskog reditelja Olivera Frljića, koja se osvrće na događaj kada je u centru Zagreba 1991. godine ubijena devojčica srpske nacionalnosti.

 

13. Turneja filmskog festvala Slobodna zona se  organizuje od sredine aprila do kraja juna u preko 50 gradova i mesta u Srbiji. Tokom dva i po meseca publika iz svih krajeva zemlje imaće priliku da potpuno besplatno pogleda najbolje filmove za koje se tokom 14. izdanja festivala Slobodna zona koji je u novembru održan u Beogradu, Novom Sadu i Nišu tražila karta više.

Ideja Turneje Slobodne zone jeste decentralizacija kulture i želja da se ekskluzivan filmski sadržaj učini dostupnim publici u većim gradovima, ali i manjim mestima u kojima bioskopi ne postoje, a kulturna dešavanja su retkost.

13. Turneja, organizuje se u saradnji sa lokalnim organizatorima, u bioskopima, domovima kulture, kulturnim centrima, školama, galerijama, nevladinim organizacijama.

 

Napišite komentar »